Naptár

Komposztbulin voltunk Galgahévízen

Jenei Csabáné Ili néni 10 fős csapatot alkotott az ötödikes évfolyamból, akik képviselték a mi iskolánkat a regionális komposztbulin. A rendezvényre 2010. november 18-án, délután került sor a galgahévízi Kodály Zoltán Művelődési Házban. A programban öt település Boldog, Galgahévíz, Tura, Vácszentlászló és Zsámbok ötödikesei vettek részt. A bulira előfeladatot kaptunk, írjunk olyan verset, amely a komposztálásról szól és készítsünk fogalmazást a nevezetes fánkról: a szomorú fűzről.
A megnyitó után előadást hallottunk a helyi komposztálásról. Bemutatásra került a komposztálás folyamata, mely szerint a zöld növényeket össze kell aprítani, komposztálóba tenni, időnként átforgatni, majd utolsó mozzanatként át kell rostálni az anyagot, így kapjuk a kész komposztot. Ezt nagyon sokféleképpen lehet felhasználni, mely nagy érték a talaj és a növények számára. Barna aranynak szokták nevezni.
Az előadás után a résztvevők bemutatták műveiket. Mi az alábbi verssel készültünk:

Komposztálj!

A kertemben a komposztáló deszka lapja,
Egész nap csak várja, várja
Hogy dobj bele aprított száraz ágat, levelet.
El ne feledd, ide tedd!


Környezetünk nagyon fontos,
Ezért legyél Te is gondos!
A zöld hulladékot el ne dobáld,
Keress inkább egy zöld békát!


Gyorsan komposztálj egy árnyas helyen,
Hogy udvarod és kerted tiszta legyen!
A zöldhulladék-gyűjtés a fontos,
Abból lesz fél év múlva a föld illatú komposzt.


A virágok és zöldségek ászkákkal átjárt komposztban nőjenek,
Ezért komposztáljon minden falusi gyerek!
A jó komposztba rozsdás szeg nem való!
Ha figyelsz a jó tanácsra, vigyázol a világra!

A programok között volt: totó kitöltése, ajtódísz készítése és sok más játékos feladat. Az eredmények hirdetése előtt a rendezők zöldséges-vajas kenyérrel, gyümölcsökkel és teával láttak el.
Gyökerek nevű csapatunk második helyezést ért el, jutalmunk újrahasznosított anyagból készült ceruza, füzet és ismeretterjesztő újság.
Az első helyezett a galgahévízi Levél csapat lett. Sok új dolgot hallottunk a komposztálásról és annak jelentőségéről. Jó volt együtt játszani más települések ötödikeseivel!


Benke Andrea