Naptár

Iskolatej

Szeptembertől a felső tagozatos diákok minden nap ingyen jutnak 2 dl. poharas kakaós italhoz iskolánkban.

. Csatlakoztunk az Unió iskolatej programjához, a tejterméket az Egri tej szállítja hozzánk. Az önkormányzat előlegezi meg mindig a pénzt, melyet majd központi forrásból kapnak meg. Tóth Mihály tanár úr szervezi, Raksányi lldikó tanárnő számolja ki osztályával és Gólya Gáborné tanárnő osztja ki az osztályok képviselőinek.

A tanulók az első két szünetben fogyasztják el a kakaót, majd kiöblítve helyezik az újrahasznosítható hulladék közé a műanyag poharat, a fóliát pedig a szemétbe.

A tej és a tejtermékek kalciumban gazdagok. Ez a tápanyag nagyon fontos a csontjaid és a fogaid számára. A csontjaid adják a tested vázát, az ő segítségükkel tudsz ülni, állni és mozogni. Ahogy nősz, a csontjaidnak is nőniük kell. Gyerekkorban és tinédzserként csontjaid gyorsabban nőnek, mint bármikor máskor az életed során. Ahhoz, hogy csontjaink erősek legyenek, sok kalciumot kell fogyasztanunk. Ezt rendszeres tej- vagy tejtermékfogyasztással lehet elérni, ugyanis ezek a kalciumban leggazdagabb élelmiszerek közé tartoznak.

A fogaid fogzománccal vannak borítva. Ezek a fogaid fehér, kemény részei, amelyeket kinőni látsz az ínyedből. A fogzománc az emberi test legkeményebb anyaga, és elsősorban kalciumból épül fel. Enélkül az erős fogzománcréteg nélkül nem tudnál rágózni, almába harapni, vagy akár banánt enni anélkül, hogy fájna a fogad. Ha kalciumban gazdag ételeket és italokat fogyasztasz – például tejet –, biztos lehetsz benne, hogy a fogaid egészségesek és erősek maradnak. A tej és a tejtermékek ezenkívül sok fehérjét és sokféle vitamint tartalmaznak, amelyek mind elősegítik a tested sejtjeinek a növekedését, regenerációját és működését. Talán nem tudtad, de a tej nagy része igazából víz. Ezért ha rendszeresen fogyasztasz tejet, egyben vízzel is ellátod a szervezetedet. Ha valaki nem iszik elég vizet, az „kiszáradás”-hoz vezet, ettől fáradt, ingerlékeny lesz, és nehezére eshet a koncentráció. A tejivással segíthetsz a szükséges vízzel is feltölteni a szervezetedet.